ژنراتور برق

parsakc 1402/11/10

تاریخچه ژنراتورها به زمان کشف قانون القا فارادی برمی­گردد. وظیفه ژنراتور تامین برق است. ژنراتورهای موجود در نیروگاه ها، کل توان شبکه برق را تامین می­‌کند. موتور ژنراتور درواقع اصلی ترین زیر مجموعه ژنراتور است. در کل مجموعه دستگاه ژنراتور شامل ژنراتور و موتور است. مجموعه ژنراتور نقش عظیمی در تامین برق اضطراری و دائم ایجاد می­‌کند.

سوخت فسیلی در موتور موجب تولید انرژی مکانیکی شده که در اثر چرخش شفت در موتور، اجزای ژنراتور نیز به حرکت در آمده و نهایتا با ایجاد بار الکتریکی، جریان تولیدی را به سیم ها انتقال می‌­دهد و خروجی بصورت برق و انرژی الکتریسیته است. ژنراتورها برق مورد نیاز هواپیما کشتی و قطار را تامین می­‌کنند.

تاثیر شگرف برق در زندگی امروزه ما در سه دسته اصلی می­‌توان طبقه بندی کرد.

  • برای توجیه آب و هوای نامساعد (استفاده از سیستم گرمایشی و سرمایشی)
  • استفاده از محصولات مدرن و هوشمند مثل انواع کامپیوترها و تجهیزاتی که زندگی ما را ساده­‌تر کرده‌­اند.
  • کاهش خطای انسانی(با گسترش نرم افزار و قدرت هوش مصنوعی، سیستم اتوماتیک و برنامه ریزی شده بدون کوچکترین خطا می­تواند عملیات­ های مهم و مختلف را انجام دهد)

 

ژنراتور برق چگونه برق تولید می کند؟

تبدیل انرژی در مرتبه های مختلفی در زندگی ما اتفاق می افتد، مثلا با غذا خوردن انرژی شیمیایی به فیزیکی تبدیل می‌شود. رادیو، انرژی الکتریکی را به انرژی صوتی تبدیل میکند. در نیروگاه های آبی نیروی گرانش آب انرژی الکتریکی تولید میکند. ژنراتورها نیز با سوخت دیزلی یا گازی انرژی مکانیکی را به انرژی الکتریکی تبدیل میکند.

در دنیای اطرافمان که دقت کنیم میتوانیم رد انرژی را در هر چیزی که حرکت می‌کند، هر چیزی که میدرخشد، هر صدایی که میشنویم و غیره ببینیم. خواص انرژی بر جهان اطراف ما حاکم است. انرژی می‌تواند از الکتریکی به صوت، از شیمیایی به مکانیکی و غیره تبدیل شود.

در ژنراتورها توان الکتریکی را بر حسب کیلو وات اندازه گیری میکنند.

1KW = 1000w

هر وات = 1 ژول بر ثانیه

هر چه تعداد بارهای بیشتری (جریان) در مدت زمان یک ثانیه بتواند از میدان مقاومت (یک اهم) عبور کند، اصطلاحا میگوییم ژنراتور قوی تر است. به همین دلیل است که ژنراتورهای صنعتی در سایز بزرگ تولید می‌شوند تا بتوانند در مدت زمان یک ثانیه بارهای بیشتری عبور دهند و در مقیاس کیلو وات برق تولید کنند.

اجزای ژنراتور برق

ژنراتورها تعدادی اجزای اصلی و ضروری دارند که با سوزاندن سوخت فسیلی یا خورشیدی، انرژی الکتریسیته تولید می­‌کنند. اما در صورت نگهداری اصولی و متناسب، این دستگاه به تعمیرات زیادی نیاز ندارد. به راحتی می­‌تواند برق قابل استفاده مراکز مختلف را تامین کند. برخی از مهمترین اجزای ژنراتورها در ذیل آورده شده است.

آلترناتور  (قطعه اصلی که انرژی مکانیکی را به الکتریکی تبدیل میکند)

شارژر باتری (شامل باتری و سیم شارژ  است که برای راه اندازی موتور استفاده می­شود)

کنترل پنل (شامل کلید هایی است که قابلیت کنترل دستگاه را دارد)

موتور (اولین جزء ژنراتور است که با سوخت دیزل یا گاز طبیعی تغذیه میشود)

سیستم سوخت رسانی دیزل ژنراتور (مخزن سوخت ) (مخزن ذخیره سازی که شامل شلنگ های انتقال سوخت نیز میشود)

رگولاتور ولتاژ (ولتاژ تولید شده را کنترل کرده و جریان AC را به DC تبدیل میکند)

 

کاربرد ژنراتور

انواع ژنراتور در مکان های مختلف کاربردهای متفاوتی داشته و نقش مهمی در تامین برق ایفا می‌­کند؛ به طور مثال در خانه، بیمارستان، انواع صنایع، مراکز دیتا و اطلاعات و غیره بسیار ضروری می باشد. با جلوگیری از قطع شبکه برق در مراکز حساس مثل بیمارستان­ ها از تلفات جانی محافظت کرده و در مراکز نظامی، موجب حفظ و امنیت اطلاعات می شود. در مراکز صنعتی تامین برق با استفاده از انواع ژنراتور نیز از خسارات مالی جلوگیری کرده و نگهداری اصولی ژنراتور موجب کاهش هزینه ها و افزایش طول عمر دستگاه می شود. در ادامه به شرح موارد استفاده از ژنراتورها پرداخته شده است.

  • افزایش ایمنی در خانه با سیستم HVAC می شود.
  • تامین برق در عملیات های ساخت و ساز
  • تامین برق در زمان های پیک مصرف برق
  • تامین برق در مناطقی خارج از شبکه برق
  • تامین برق اضطراری در بیمارستان ها، آزمایشگاه ها، مراکز نظامی و …
  • تامین برق اضطراری برای مراکز داده و سرور های اطلاعاتی
  • تامین برق مترو، برج های مسکونی و تجاری بلند
  • تامین برق اضطراری در عملیات های دریایی
  • تامین برق با ژنراتورهای قابل حمل و سیار در محل هایی که به برق موقت نیاز دارند.
  • تامین برق اضطراری برای سیستم های مخابراتی
  • تامین برق اضطراری و قابل حمل در محل های بحرانی و اسیب دیده در اثر سیل، طوفان، زلزله …

 

جهت کسب اطلاعات بیشتر در خصوص خدمات دیزلکو در زمینه انواع ژنراتورها به لینک زیر مراجعه کنید.

هلدینگ دیزلکو در زمینه فروش انواع ژنراتور و موتور، اجاره انواع دیزل ژنراتورها در مصارف خانگی و تجاری، صنعتی و نفت و گاز فعال است. شرکت دیزلکو با بهره گیری از تیم فنی مدبر و همچنین با در اختیار داشتن کارگاه تولیدی پیشرفته می تواند بنا به نیاز مشتریان عزیز مولدهای تولید برق مصرفی و مورد نیاز را در توان و ظرفیت دلخواه تامین کند. هلدینگ دیزلکو به بودجه و هزینه مشتریان نیز توجه کرده است. به منظور جلوگیری از واردات و پرداخت هزینه گزاف بابت خرید یک دستگاه ژنراتور با کیفیت ما بر آن شدیم تا محصولات کوپله دیزلکو را با نازلترین قیمت در اختیار مشتریان گرامی قرار دهیم. تمامی طراحی و اجرا ژنراتورها توسط تیم دیزلکلو با امکانات کارگاهی فوق پیشرفته انجام می پذیرد. هلدینگ دیزلکو در زمینه های زیر فعال است.

  • تجارت و بازرگانی
  • صنایع مختلف از جمله نیروگاه های مولد
  • صنایع نفت و گاز
  • صنایع دریایی
  • آموزش

انواع ژنراتور

ژنراتورها معمولا بر اساس نوع سوخت و قابلیت حمل طبقه بندی می ­شوند. اگر ژنراتورها را بر اساس نوع سوخت دسته بندی کنیم به سه دسته اصلی قرار می گیرند.

  • ژنراتور گاز سوز
  • ژنراتور کوچک قابل حمل
  • دیزل ژنراتور

محاسبه ظرفیت ژنراتور

محاسبه توان مکانیکی یک دستگاه ژنراتور الکتریکی با استفاده از یک شفت دوار بدست می آید. توان یا ظرفیت برابر است با حاصلضرب گشتاور شفت در سرعت زاویه ای. تامین این نیروی مکانیکی اولیه می تواند از منابع مختلفی صورت پذیرد. مثلا نیروی مکانیکی می تواند از نیروی هیدرولیک در سدها یا آبشارها تولید شود. نیروی باد نیز می تواند منجر به تولید انرژی مکانیکی شود. توربین های بخار انرژی گرمایی تولید شده در اثر احتراق را به انرژی مکانیکی تبدیل می کنند یا پدیده شکافت هسته­ ای نیز از این قائده مستثنی نیست. موتورهای بنزینی یا دیزلی نیز توانایی تولید انرژی مکانیکی را دارند. ژنراتورهایی که انرژی مکانیکی را به الکتریکی تبدیل می کنند ممکن است بسته به نوع انرژی مکانیکی، ویژگی خاصی داشته باشند.

جریان خروجی اغلب ژنراتورهای تولید کننده برق، جریان متناوب می باشد. این ژنراتورها در یک فرکانس ثابت، پولاریته را معکوس می­ کنند. (دو دور معکوس در هر ثانیه)

در صورتی که تعدادی از ژنراتورها به یک شبکه برق متصل باشند، برای اینکه به صورت همزمان برق تولید کنند، باید همگی در یک فرکانس یکسان کار کنند که اصطلاحا به آن ها ژنراتور سنکرون می گویند.

ژنراتورها همیشه مقداری توان یا ظرفیت خود را به صورت گرما در سیم پیچ ها از دست می دهند. در ژنراتورهای کوچک میزان اتلاف کمتر از ژنراتورهای بزرگ می باشد؛ در ژنراتورهای بزرگ معمولا کمتر از یک درصد کل توان ژنراتور به صورت گرما تلف می شود.

توان ظاهری ژنراتور سنکرون

با توجه به اینکه توان اسمی و توان کاری، با هم تفاوت دارند لذا ظرفیت دستگاه ها با توان شفت فرق دارد. تفاوت در میزان توان اسمی و توان کاری باعث تعیین بازدهی کلی شده و دلیل این اتلاف انرژی یا توان، مقاومت سیستم، تغییر شار و اصطکاک در استاتور و روتور می باشد. کاهش توان یا ظرفیت ژنراتور به دلیل اصطکاک یاتاقان یا انرژی باد نیز می تواند اتفاق بیفتد. با تنظیم و استفاده از یک سیستم خنک کننده اصولی و دقیق می توان میزان اتلاف انرژی را تا حد زیادی کاهش داد.  واحد توان در ژنراتورها کیلو ولت آمپر می باشد که به اصطلاح کاوا گفته می شود.

 

ظرفیت ژنراتور سنکرون = ولتاژ فاز * جریان فاز * تعداد فاز

بازدهی= توان خروجی / توان ورودی

در اکثر ژنراتورهای سنکرون بزرگ، یک ژنراتور به صورت تحریک کننده یا اکسایتور در نظر گرفته می شود و روی همان ژنراتور شفت نصب شده و تنظیمات صورت می گیرد؛ همچنین می توان یک مولد جریان مستقیم برای این کار در نظر گرفت. بدین منظور باید جریان میدان ژنراتور اصلی را با جریان میدان ژنراتور محرک یا ژنراتور اکسایتور تنظیم کرد.

محاسبه توان ژنراتورهای سرعت بالا

در ژنراتورهایی که با توربین بخار و در سرعت های بالا کار می­ کنند عموما شفت­ های افقی به کار رفته است. جهت جلوگیری از غلبه نیروی گریز از مرکز، باید قطر روتور کمتر از یک متر باشد و از این مقدار تجاوز نکند. اما از نظر طول می تواند به چندین متر برسد.

در داخل اکثر ژنراتورهای سرعت بالا محفظه استاتور استوانه­ ای بسته­ ای قرار داشته و یاتاقان ها در دو طرف محفظه ژنراتور تعبیه شده اند. سیستم خنک کنندگی این نوع ژنراتورهای پر سرعت اغلب هیدروژن می باشد که از لوله­ های رسانایی که داخل محفظه تعبیه شده ­اند عبور می­ کند و به طور مداوم کل مجموعه را خنک نگه می دارد. ژنراتورهای بسیار بزرگ از طریق گردش آب در اتصالات و بخش های رسانای استاتور و روتور خنک می­ شوند.

ظرفیت ژنراتورهای سنکرون در سیستم های با توان بالا می تواند تا 2000 مگا ولت آمپر باشد. معمولا در سیستم های با ظرفیت کمتر، از ژنراتورهای با ظرفیت حدودا 50 مگا ولت آمپر استفاده می شود. حداکثر ظرفیت ژنراتورهای با ظرفیت بالا می تواند بیش از 200 مگا ولت آمپر باشد.

 

ظرفیت های استاندارد دیزل ژنراتور

دیزل ژنراتورها در ظرفیت های متعددی تولید و توزیع شده اند. لذا به صورت استاندارد و در شرایط ایده ال میزان توان خروجی یا بازدهی دستگاه از طرف کمپانی تولید کننده اعلام می شود و تقریبا در تمام انواع ژنراتورهای با ظرفیت یکسان برابر می باشد. از آنجایی که عوامل موثر در توان خروجی، بسیار زیاد و متنوع اند در این مقاله از بیان آن ها صرف نظر شده است لذا در جدول زیر ظرفیت استاندارد ژنراتورهای مختلف به صورت استاندارد بیان شده و در حالت بی باری و بارداری نیز بر اساس توان دستگاه آورده شده است.

خرید گازوئیل برای ژنراتور

گازوئیل بهینه ترین سوخت جهت استفاده ژنراتورها، برای تولید برق می باشد. دیزل ژنراتور به دلیل هزینه نگهداری کم، محبوب بوده و نسبت به بقیه ژنراتورها نیاز کمتری به تعمیر و سرویس دارد. اگر قصد خرید گازوئیل برای ژنراتور خود را دارید، به نکاتی در خصوص کیفیت گازوئیل توجه کنید. در مقاله سیستم سوخت رسانی دیزل ژنراتور ویژگی های سوخت مرغوب ژنراتور و راه های تشخیص گازوئیل با کیفیت بیان شده است. جهت کسب اطلاعات بیشتر به لینک زیر مراجعه کنید.

فروش دیزل ژنراتور

هلدینگ دیزلکو در زمینه تولید و فروش انواع دیزل ژنراتور کوپله فعال بوده و با استفاده از تجهیزات کارگاهی پیشرفته اقدام به تولید دیزل ژنراتور با ظرفیت های مختلف کرده است. برای مشاهده و خرید دیزل ژنراتور  می توانید با کارشناسان فنی دیزلکو در ارتباط باشید و از راهنمایی های ایشان کمک بگیرید.

02188376662

02188376663

بدون دیدگاه
اشتراک گذاری
اشتراک‌گذاری
با استفاده از روش‌های زیر می‌توانید این صفحه را با دوستان خود به اشتراک بگذارید.